Jóga inspirációk

Gayatri Mantra

2018. július 09. - YogaGirl

Az, hogy egy jógaórán szól-e zene, vagy nem, függ a jógaóra stílusától és a tanártól is, illetve az is változatos, hogy milyen zene megy a háttérben. Van aki halk slágereket indít el, van aki pedig inkább zenés mantrákat kapcsol be. Kedvenc Vinyasa Flow órámon mindig szól és van is egy zenés mantra, ami ott ragadt rám, mégpedig Deva Premal és Miten repertoárjából a Gayatri Mantra.

gayatri.jpg

A Gayatri mantra valószínűleg a legismertebb ősi ima, amit az ember valaha használt, a hindu Rig-védából származik. A hagyomány szerint egy felsőbb lény ajándékozta az indiai bölcsnek, Visvámitrának több éven át tartó odaadó szolgálatáért és meditációs gyakorlatáért – ám valójában ez az egész emberiségre áldást hozó ajándék volt. A Gayatri mantra egy ima a Naphoz, aki az életet tartja fent a Föld bolygón, egyúttal egy fohász minden érző lény megvilágosodásáért. Az ősi időkben a Gayatri mantra kántálása a kiválasztottak kiváltsága volt, amely szájhagyomány útján szállt brahminról brahminra eónok hosszú sora alatt, és a nők számára elérhetetlen volt.

Deva 1998-ban, a The Essence című debütáló albumán rögzítette először a Gayatri mantrát. Azóta Mitennel, szeretett társával és partnerével beutazta a Föld bolygót, amelynek számos pontján énekelte már a mantrát, közvetítve annak átalakító és gyógyító erejét a lelkes közönségnek.

A mantra a hagyomány szerint összekapcsol a Felső Énünkkel és a legerősebb tisztító mantra, amely a fizikai és a finom síkokon is végtelen békét hoz arra, aki hallgatja vagy énekli. Sőt, olyan erősnek tartják kántálását, hogy egyenértékűnek vélik azzal, mintha az ember a Védák mind a négy kötetét egyszerre olvasná fel.

Gayatri Mantra

Om bhur bhuvah svaha / Dicséret minden létező forrásának!

Tat savitur varenyam / Általad érjük el az igaz boldogságot minden síkon,

Bhargo devasya dhimahi / Áldjuk és szolgáljuk hatalmas lényedet,

Dhiyo yonah prachodayat / kérjük, itass át bennünket örökké égő fényeddel!

Érdemes naponta hallgatni, kántálni, a védikus hagyományoknak megfelelően akár 108-as ismétlésekkel (így a teljes fizikai és finomtestre hat a mantra, bevonva és kitisztítva az összes nádit és csakrát).

Részemről én imádom hallgatni és az ismétlődő hosszú verziókat gyakran kapcsolom be akár otthon, akár a kocsiban.

A szakrális éneklés (kántálás) két szinten hat: először is az alapvető hatása, hogy a fizikai síkon a kántálás megnyitja a hangképző szerveket, ami pedig megnyitja a szívet. A kántálás feltölt energiával és életerővel – mindezt sejtszinten. Spiritiuális szempontból konkrétan is segít eljutni abba az állapotba, amely az adott mantra minőségét jelenti. A több ezer éves mantrákat olyan megvilágosodott lelkek alkották meg, akik megértették és egyúttal kísérleteztek is a hangok hatásával és erejével.

Aki esetleg élőben is szeretné hallani Deva Premal gyönyörű hangját, megteheti 2018. október 8-án Budapesten a Kongresszusi Központban!

Forrás: http://www.devapremalmiten.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jogainspiraciok.blog.hu/api/trackback/id/tr9414102185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása