Jóga inspirációk

Reggel vagy este?

2018. július 10. - YogaGirl

Éjjeli bagoly vagyok, elég későn fekszem, általában 1 óra után és így a nagyon korán kelés számomra egy kínszenvedés szokott lenni, ebből következik, hogy nálam a hajnali jógák ki vannak zárva. A napi dolgaim intézéséhez a délelőtti, kora délutáni időszak szokott lenni a legproduktívabb, késő délutánra már erősen lankad a figyelmem. Este inkább már a kikapcsolódást kedvelem, a családdal, hobbikkal való foglalkozást, míg az éjjeli órák a teljes nyugalomról szólnak, amikor nem szól a telefon, nem nyaggat senki, egyszerűen csend van körülöttem és bármit is szeretnék csinálni, sokszor akár akkor dolgozni még, tudom, hogy senki nem fog megzavarni benne. Ebbe az életmódba kellett beillesztenem a jógaórákat, ami nem is olyan egyszerű mindig, hiszen alkalmazkodni kell a termek órarendjéhez. Napközben, vagy kora délután szinte sehol nincsen semmilyen óra. A legkésőbbi órák reggel általában 9-kor kezdődnek, délután pedig 5 után.

reggel.jpg

A tanítók szerint a kora reggeli gyakorlás a legjobb, rögtön felkelés után, mert annak van a legjobb hatása, akkor a legkönnyebb koncentrálni. Az AUM jógaközpontnál olvastam, hogy egyébként is értékes időszak az, amikor az éjszaka már nem éjszaka és a nappal még nem nappal. Már nem alszol, a tamasz (nem tudás, az összehúzódás, kötöttség, merevség, nehézség, öntudatlanság jellemzi) már elhalványult, a rajas (mozgás, erőkifejtés, lendület, nyughatatlanság, szenvedélyesség) még nem jelent meg. A jógafilozófia szerint a hajnal a Szattva (egyensúly, kiegyenlítés, a rend, tisztaság, világosság, nyugalom, könnyűség, jóság) fő időszaka.

Sokakat energiával tölt el, inspirál a reggelt jógával kezdeni és aktivizálja őket egész napra. Ha valaki otthon jógázik, akkor ez tényleg így lehet, de ha jógastúdióba jár, akkor ott már sokat ront szerintem, hogy össze kell készülni, be kell ülni a kocsiba, oda kell jutni, közben egy csomó hatás ér és mire a szőnyegre állsz, már gyakran egyáltalán nem az a frissen felkelt nyugodt elme vagy. Én amikor reggel megyek, akkor délutánra már egyáltalán nem érzem azt, hogy aznap voltam jógázni, valahogy az élet elnyomja olyankor az egésznek a hatását bennem. Általában egész nap ülök, így a reggel szépen kimozgatott, megnyújtott testrészeim, a kijavított tartásom estére megint összeesik, görnyedezik, fáradt lesz.

Számomra az esti jógák szoktak a legkellemesebbek lenni. Túl vagyok a napon, lazíthatok, kiadhatom magamból az esetleges napi stresszt, felesleges gondolatokat. Arról nem is beszélve, hogy jó érzés egész nap várni, hogy mindjárt itt a jógaóra és milyen jó lesz majd. Utána pedig szeretem este azt érezni, hogy egy jó napot zártam, minden a helyére került, nyugodt vagyok, a testem fellélegzett és már csak pihenés van.

Van egy másik fontos dolog, ami kicsit bonyolítani szokta a jóga beillesztését az ember életmódjába, mégpedig az, hogy előtte 3-4 órával nem ajánlott enni. Ez reggel még megoldható, mert kihagyom olyankor a reggelit, bár utána már 11 órakor pótolni esélytelen, hiszen mindjárt ebédidő van. Viszont esténként, mikor a családot mondjuk 6 körül meg kell vacsoráztatni, de te tudod, hogy 8-tól órád lesz, így csak nézed, ahogy esznek, akkor a vacsora sajnos elég későre tud tolódni.

este.jpg

A reggeli és esti gyakorlás között még egy különbség megjelenik, mégpedig ami a hajlékonyságot illeti. Este 15-20%-kal jobban hajlanak az ízületek, jobban nyúlnak az izmok és az ínszalagok. Ez a napközbeni aktivitásnak köszönhető. A reggeli gyakorlásnál valamivel merevebbek vagyunk, mert éjszaka inaktív állapotban voltak a szövetek. Ez a különbség jó bemelegítéssel, rendszeres gyakorlással és jól megválasztott gyakorlatokkal persze csökkenthető.

Összességében nem is olyan egyszerű megtalálni a legjobb időpontokat, de ez legyen a legkisebb gondunk! Mindenkinek ki kell próbálnia a reggeli és esti időpontokat is és megfigyelni, hogy milyen hatásuk lesz a napjaikra, melyik okoz pozitívabb változást az életvitelben, melyik illeszkedik hozzá a legjobban. Én most a reggeli jóga órákat a belső órámra bízom. Ha felébredek magamtól időben, akkor megyek. Az ember teste úgyis jelezni fogja, hogy mi esik neki a legjobban és mi az amit nem szabad erőltetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jogainspiraciok.blog.hu/api/trackback/id/tr1914102339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása