Jóga inspirációk

4 kellemetlen szituáció jógaórán

2018. augusztus 09. - YogaGirl

Egy jógaóra általában nyugodt, csendes, kikapcsoló, de néha belekeveredhetünk egy-egy kellemetlen, bosszantó helyzetbe, vagy akár mi magunk is kerülhetünk kínos szituációba. Velem az alábbiak szoktak, vagy történtek már meg. Más is megélt már hasonlókat?

awkward1.jpg

A megszállás

Általában korán szoktam megérkezni az órákra, így nyugodtan foglalhatok magamnak helyet, ahol éppen kedvem van, bár ez leginkább a terem valamelyik széle szokott lenni. Szeretem megtartani a kellemes távolságot mások matracától és személyes terétől, így számomra az egyik legkellemetlenebb helyzet, amikor valaki a még üres teremben közvetlenül, alig pár centire tőlem leteríti a jógaszőnyegét. Vannak zsúfolt termek, órák, amikor elkerülhetetlen a tömörülés és a végig azon reszketés, hogy ha valaki elveszti az egyensúlyát, akkor mindannyian, mint a dominók fogunk eldőlni, de azért legtöbbször el lehet úgy helyezkedni, hogy mindenki ki tudja nyújtani oldalra a karjait anélkül, hogy a másikat orrba vágná.

awkward3.jpg

A késés

Rendkívül bosszantó tud lenni, mikor végre mindenki megtalálja a helyét, megszerzi a lehetőségekhez képest elég szabad mozgásteret magának, lenyugszanak a kedélyek, már a tanár is a teremben van, hogy elkezdhesse az órát, és akkor megérkezik utolsó pillanatban valaki. Természetesen a legszűkebb helyre szeretné letenni a szőnyegét, így mindenki újra kezdheti arrébb húzkodni magát, hogy helyet szorítson neki. Minden jógateremben ki van írva, hogy kb negyed órával az órakezdés előtt illik megérkezni, de sajnos vannak akiknek ez rendszeresen nem szokott összejönni.

awkward2.png

A gőzmozdony effekt

A légzéstechnika az egyik sarkalatos pontja a jógaóráknak. A leggyakrabban használt az uddzsáji légzés, amit hangos légzésnek is hívnak. Megnyújtjuk a légzést, lassabban áramlik be- és ki a levegő, és egy mély H hangot hozunk létre. Ez egy halk, susogó hang, aminek a képzésében a hangszálak nem vesznek részt. Elvileg... Gyakorlatilag van aki olyan szinten képes ezt a légzést felhangosítani, hogy szó szerint zeng a terem tőle. Számomra rendkívül zavaró tud lenni, leginkább ahhoz hasonlítanám mintha valaki eszméletlen hangosan horkolna mellettem. Már arra is volt példa, hogy valakinek úgy kellett szólni, hogy legalább savászana alatt már térjen vissza a normális légzésre. 

A köhögés

Ennek a szituációnak nem az áldozata voltam, hanem az elkövetője. Mindenkivel előfordult már, hogy teljesen váratlanul egy légzés félremegy, és fullasztó köhögés fogja el az embert. Ez az eszméletlen kínos helyzet velem egy OM mantra zengetése közben történt meg. Mást nem tehettem, mint könnybe lábadt szemekkel kirohantam, amíg abba nem maradt a fullasztó köhögés. Visszatérve a tanárom meg is jegyezte, hogy tudtával még senki nem fulladt meg mantrázás közben. :D

De végső soron csak érezzük jól magunkat és bocsássunk meg a többieknek, ők is minden tőlük telhetőt megtesznek, akárcsak mi!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogainspiraciok.blog.hu/api/trackback/id/tr4814171101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása