Jóga inspirációk

Nem találom a helyem

2018. június 27. - YogaGirl

Pár hete írtam róla, hogy milyen klassz jógastúdiót találtam, így már két helyre is tudok járni és a heti jógáim számát már 5-6-ra is fel tudtam emelni. Viszont az utóbbi időben kicsit frusztrált vagyok.

A szuper jógastúdió valahogy nem nyújt semmi pluszt a gyakorlatokon kívül. Nincs egy légzőgyakorlat, nincs egy mantra, nincs meditáció, még a namaste is néha csak úgy félvállról van odavetve a végén, hogy a további spirituális fejlődés lehetőségéről már ne is beszéljek. Ennél a sportcentrumbeli órák is többet adnak, de ott most szinte alig van óra a nyár miatt.

148922cdc1a1102033f9ae0fdb6767ab.jpg

Azt vettem észre, hogy a stúdióban több tanár is folyamatosan ugyanazt az órát nyomja le, szóról szóra minden egyes alkalommal, pedig nem kötött sorozatú órákra járok, mint mondjuk egy Bikram óra, ahol minden alkalommal ugyanazt a 26 ászanát hajtják végre, ugyanabban a sorrendben.

Eszükbe sem jut egy kicsit odafigyelni, hogy éppen milyen társaság van az órán, haladóbb, vagy kezdőbb, fáradtabb vagy lelkesebb, stb. Nem foglalkoznak vele. A legkiábrándítóbb az volt, amikor az egyik tanár egyik nap gerincjógát, másnap power flowt, harmadnap pedig hatha jógát tartott, legalábbis papíron. Én nagy lelkesen mentem mindre, majd rendkívül csalódottan távoztam, amikor mindegyik órán pont ugyanaz történt. Teljesen feleslegesen adnak mindenféle hangzatos nevet az óráknak, amikor semmi nem változik. Ha ugyanazt írták volna mindhez, akkor az ember úgy áll hozzá, de így csak kiábrándultság volt belőle. A sportcentrumban oktató két tanárnál teljesen természetes, hogy minden óra kezdetekor megnézik, kik vannak ott és ahhoz igazítják az órákat. És ez nagyon jó! Érezni, hogy figyelnek az emberre, nem pedig csak lenyomják az anyagot, aztán viszlát.

Ha minden egyes nap ugyanazt szeretném csinálni, akkor egyszerűen itthon jógáznék és csinálnám az Ashtanga kötött sorozatát folyamatosan! (Lehet ezt kellene tennem, csak nehezen szánom rá magam, hogy nekiálljak egyedül.)

Itt szükség van az órák váltogatására, mert több tanárnak vannak kedvenc gyakorlatai, amiket folyamatosan erőltet. Az egyik a vállizmokra gyúr folyamatosan, a másiknak a széktartás a kedvence, stb. És ezeket itt nem variálják. Én nem szeretném, ha eszméletlen vállaim lennének, de lehajolni nem tudnék, viszont úgy néz ki, hogy ehhez folyamatosan más típusú órákra és más tanárokhoz kell járnom. Ezen kívül a másik ami hiányzik, hogy nem tudom hogyan lehetne tovább fejlődni. Ritkán mutatják meg azt, hogy ha valami nem megy, akkor honnan kellene kezdeni és hova kellene eljutni. Vagy ha megy, akkor hogyan lehetne abból még tovább menni, fejlődni. Inkább csak azt érzem sokszor, hogy ledarálják gyorsan az órát, de lélekben nem érdekli őket.

e219f0bee89ee3d30f8dffa75fa58ee6.jpg

A spirituális rész pedig, hogy mi van az ászanákon túl, az szóba sem kerül sajnos, pedig nagyon érdekelne. Így maradnak csak a könyvek, de azért az mégsem ugyanaz, mintha valaki vezetne, bevezetne.

Lehet én gondolok valamit rosszul az egész jógáról, nem tudom, hogy ez így van-e jól, vagy lehet másképp is. Szóval kicsit elveszett vagyok mostanában és nem találom az utat. :(

A bejegyzés trackback címe:

https://jogainspiraciok.blog.hu/api/trackback/id/tr4914076807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2018.06.27. 16:15:21

A kolleganőimen látom, hogy ez a jóga is csak egy ideiglenes divathóbort, egyik hónapban jóga, aztán hot iron, aztán ki tudja mi, nem jegyzem meg az újabb és újabb csodatornákat. Ez a jógamánia egyébként is olyan anakronisztikus, meg kicsit nevetséges, hogy egy magyar környezetben akar valaki ősi indiai spiritualitást, majomság, ha engem kérdeztek (de nem kérdeztek, világos :))))).

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 16:21:09

@kommentes nikk: Igen, sokaknak hóbort, de azért vannak, akiket jobban érdekelne, mint egy sima "torna óra", szeretnének többet megtudni a jógáról. Egy kicsit divat lett a jógaoktató tanfolyam és nagyon nehéz kiszűrni itt is, mint más szakmákban is persze, ki az aki tényleg benne él, vagy ki az, aki csak divatos foglalkozást akar a neve mellé. :(

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 16:40:08

@ébrenjáró: Igen, sajnos én is ezt tapasztalom. De azért vannak kimondottan olyan helyek is, ahol az igazi, tradicionális jógába vezetnek be, nem csak a "tekergőzést" tanítják! Csak sajnos ha nem Budapesten laksz, akkor nagyon korlátozottak a lehetőségeid. :( Egyébként ezekben a jógastúdiókban is lehet tényleg hiteles tanárt találni, akiről tudod, hogy ez az élete, ebben él, csak ritka.

NaiRobi 2018.06.27. 16:47:02

Szeretettel várlak egy klasszikus ha-tha jóga foglalkozásra, hogy kicsit árnyaltabb legyen a véleményed. www.xyjoga.com

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 16:52:03

@NaiRobi: Köszönöm szépen! Jó látom, hogy Budaörsön is tartasz órát? :) Lehet, tényleg meglátogatom, mert nagyon keresem a helyem!

Bobby Newmark 2018.06.27. 16:58:32

@YogaGirl: " ki az, aki csak divatos foglalkozást akar a neve mellé"
Az olyan 30% lehet. A maradék 70% meg feszülős naciban virító női seggeket akar stírölni.

Tekintve, hogy egyetlen vallás sem igaz, így nyilván az ilyen gyakorlati sallangja is baromság. Nettó talajtorna az egész, az összes többi porhintés körülötte azért van, hogy titeket, unatkozó, könnyen befolyásolható nőket hülyítsen, meg hogy ezt válasszátok az aerobik helyett, mert ez olyan misztikus.

Ijesztően sokan nyaljátok be ezt az elképesztően átlátszó manipulációt.

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 17:03:57

@Bobby Newmark: Lehet, hogy én is csak "benyaltam", de annyi baj legyen, ha csodásan érzem magam tőle! ;)

Bobby Newmark 2018.06.27. 17:05:44

@ébrenjáró: Nem teljesen rohadtul mindegy, hogy éppen így hülyeség vagy úgy? Nem mindegy, hogy földön tekergőzés, vagy nem létező hülyeségeken merengés?
Szerintem teljesen.

Bobby Newmark 2018.06.27. 17:07:33

@YogaGirl: Az aerobictól, a kocogástól, a falmászástól meg a szextől is ugyanúgy csodálatosan éreznéd magad, csak azoknál nem elvárás, hogy elhiggyél csatlakozó hülyeségeket.

colonel Tigh 2018.06.27. 18:08:16

@Bobby Newmark: Fogalmad sincs a jógáról. De ez nem baj, nagyon sokan vannak még így, amivel önmagában nem lenne baj, a probléma ott kezdődik, hogy a magaslóról osztod róla az észt. A jógát én nem is nevezném vallásnak, inkább egy módszernek. A legtöbb ember (ahogy olvasom, a cikk írója is) abban a tévhitben él, hogy ő jógázik, ha csinálja az ászanákat, esetleg elismétel az oktató után valami mantrát. Ez az egyik legnagyobb félreértés , én nem is engedném jógának hívni ezeket a stúdiókat. Írják ki, hogy "ászana torna", vagy mit tudom én, csak ne hívják jógának, mert ezek az emberek nem jógáznak. A jóga a tudatállapot változásról szól. Sajnos nincs időm (és türelmem se sok), hogy kifejtsem, ezt ajánlom meghallgatni (Dr Daubner Béla, pszichiáter szakorvos, jógi, azon belül a Himalája tradíció művelője több mint 50 éve) youtu.be/vDn9pwZWwLE?t=182

Kedves cikkíró! Ajánlom figyelmedbe neked is az előző linket!

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 18:19:50

@colonel Tigh: Nem, szerintem nem élek ebben a tévhitben, pont fordítva, tisztában vagyok vele, hogy a jóga nem egy tornaóra kellene legyen, pont ezt próbáltam megfogalmazni. Viszont a jógával ismerkedés szerintem az ászanáktól indul az embereknél, akik előtte az életben nem találkoztak vele. A problémám az, hogy innen ha szeretnék tovább lépni, akkor nehéz segítséget, útmutatást találni, magától pedig az ember nehezen tudná elérni azt a bizonyos tudatállapotot, amiről írsz. :)

encir 2018.06.27. 18:38:52

Annak idején Dely Károly tartott olyan jógaórákat, amilyeneket szeretnél találni. Esetleg vannak tanítványai? Őket kellene felkutatnod.

Bobby Newmark 2018.06.27. 18:40:17

@colonel Tigh: Ja, tipikusan így szokták védeni a hülyeséget. De közben meg vetítesz mint egy mozigépész.

Eleve ott kiírtad magad a frankót megmondásból, hogy "a jóga", tekintve hogy van kétmarék különböző hülyeség is, amit jógának hívnak, és például az egyik a földön vergődés.

De úgy általánosságban, ha spirituális faszsággal mosod az agyad kitartóan, akkor kemény munkával elérhető, hogy a végén sokkal ostobább legyél, mint ahonnan elindultál.

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 18:45:03

@encir: Köszönöm, a könyvét meg is találtam egyelőre :)

retkeslaci 2018.06.27. 19:07:53

A jóga szuper dolog, mert végülis nyújtás, így gyúrósoknak is ajánlani tudom.
Mást nem csinál, csak lenyújt. Az is valami. Mondjuk hogy ingyenes youtube videók világában ehhez miért kell jógaközpontokba menni és órákért fizetni, az számomra rejtély.
Illetve a Bikram az meg is izzaszt, tehát egy szaunázással is felér.
A spirituális maszlag az persze a nyugatiaknak nagyon bejön, de az átlag indiai arcok inkább Java kódok írásával foglalkoznak.
Vicces azt látni, hogy unatkozó nyugati nők mindenre ugranak, ami kicsit is egzotikus.
15 éve volt sok hastáncos nősimerősöm. Ők is megtalálták a spiritualitást abban a mozdulatsorban, amit az arab világban kizárólag prostituáltak végeznek.
Aztán volt a salsa őrület, majd a jóga (főleg a Bikram).

Az indiai jóga központokban elég jól kikormolják az unatkozó japán, német, kanadai, olasz nőket. A jógaoktató férfiaknál csak a yoni-masszázsban utazó perverzek merészebbek, utóbbiak nem is kertelnek, hogy miről szól ez az egész.

Gerincjóga, power flow, hatha jóga címen ugyanazt adják elő? Nahát! Angoltanárok is ugyanazt az anyagot adják le általános angol, business english, nyelvvizsgafelkészítés, meg angliai életre felkészítő immersion tanfolyam címszó alatt. Ugyanaz a nyelvtan, dialógusok, szerkezetek, picit változtatott szókinccsel. Ezt hívják marketingban differenciált termékeknek. Ugyanazt felcímkézik ötféleképpen, különböző árakkal. A fogyasztók meg elhiszik, hogy ők valóban választhatnak és valamiben speciális terméket kapnak.

YogaGirl · http://jogainspiraciok.blog.hu 2018.06.27. 19:18:05

@retkeslaci: Jó esetben az angol tanárok a következő órán tovább lépnek a következő anyagra, vagy esetleg hangsúlyt fektetnek arra, amiről látják, hogy a diáknak nem megy, stb. Igen, itt is az alap ászanák ugyanazok bármilyen jógára mész, de a tanárok hozzáállása, odafigyelése más és más.

retkeslaci 2018.06.27. 19:18:45

@Bobby Newmark: ""a jóga", tekintve hogy van kétmarék különböző hülyeség is, amit jógának hívnak"

Jógák például a tibeti buddhizmusban a szex, maszturbálás, kannabisz szívás is. A tibeti buddhisták ezekhez is költöttek spirituális ködösítést. Pedig a kufircolás és a fűszívás spirituális maszlag nélkül is jók. Érdekes, hogy nyugaton pont a talajtorna jóga terjedt el.
Azért vannak nyugatra szakadt jógik, akik horribilis vagyont halmoznak fel a spirituális ömlengéssel és mellette kufircolják is a női tanítványokat. A guru-imádat része a hindú-buddhista szektáknak.

retkeslaci 2018.06.27. 19:22:00

@YogaGirl: miután megtanítottak minden igeidőt angolból, valahogy el kell szórakoztatni a tanítványokat. Ilyenkor találnak ki mindenféle sallangot, játékot, business english mókát (ami amúgy hétköznapi angol irodai környezetben). Jógával ugyanez. Miután az összes gyakorlatot megtanították, azt ismétlik a végtelenségig más nevek alatt.

NaiRobi 2018.06.27. 21:50:50

Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de éppen Budaőrsön volt órán este.Hétfőn és szerdán vannak óráin Budaőrsön.Várlak szeretettel!

diliba 2018.06.28. 09:08:32

Sokan elítélik azt a jógázót, aki nem a spiritualitás miatt csinálja. Miért baj ez? Nagyon jó nyújtó, erősítő, rugalmasító sport ez anélkül is. Sőt, aki spirituálisan gondolkozik, az tudja, hogy ha a testünk rugalmasabb lesz, akkor a gondolkozásunk rugalmasságára is hat, ami nem rossz.
Amúgy vannak, aki a jógázás hatására nyílnak a spiritualitás felé, és vannak akik ettől függetlenül, más módszerekkel dolgoznak a lelkükön.
Aztán vannak, akik csak élvezik a jóga testi kihívásait, a nyújtásokat, és más semmi. És ez így (is) jó.

encir 2018.06.28. 10:49:57

@diliba: Akárcsak a szakrális körtáncot :) Ha levesszük a szakrális jelzőt, ugyanolyan jó. Népek zenéiből, táncaiból válogatás, vagy hagyományos vagy divatosan "újragondolt" koreográfiával

Bobby Newmark 2018.06.28. 10:50:32

@diliba: "ha a testünk rugalmasabb lesz, akkor a gondolkozásunk rugalmasságára is hat"

Ilyen összefüggés objektíve nem létezik. Az ilyen orbitális faszságokra mondtam feljebb, hogy csak ostobább lesz az ember a sok spiritualizmustól.

kommentes nikk 2018.06.28. 11:00:47

Egyébként valaki meg tudja mondani, mi az a spiritualitás? Olyasmi, hogy a szivárványban a pozitív karma ősi kisugárzását látjuk, a fénytörés helyett, meg ilyenek? Valami ezotériás csillámpóni cucc, vagy mi? De komolyan, én ezt nem értem.

Bobby Newmark 2018.06.28. 12:07:04

@kommentes nikk: A szó szoros értelmében az a hiedelemrendszer, hogy a halottak szellemei tovább léteznek, és lehet velük kontaktolni meg kísértenek, stb.
De látod, így kb senki nem használja, inkább a tágabb értelmezés dívik, hogy minden ilyen keleti vallásokból és filozófiákból csemegézett, inkoherens, se füle se farka, misztikus bullshit. Buddhizmus, hinduizmus, taoizmus értelmezhetetlenné és önellentmondásossá turmixolt egyvelege.

Void Bunkoid 2018.06.28. 13:19:26

Sztm spiritualitás nem létezik. Igen, érzéketlen fasz vagyok, de szerintem nem, az mind csak az emberek kényszeredett hite abban, hogy a világ - vagy isten, vagy a csakrák vagy bármi - jó, meg minket, embereket választott ki, hogy mi vigyünk fényt a sötétségbe.

Lóf*szt.

Van az ész, a racionalitás (amiben az ember valamiben előrébb tart az állatvilág többi tagjánál, de még ezt is meg merem kérdőjelezni, már egyszer megírtam, hogy azért tűnünk sokkal fejlettebbnek, mert csak két végtagunkat használjuk közlekedésre, és a másik kettővel meg elkezdtünk barkácsolni, és évmilliók alatt lett olyan kézügyességünk, ami a már közvetlenül alattunk levő emberszabásúaknak nem), és van a nyers, pusztító állati ösztönök.

És semmi isten, meg spiritualitás. Van, amit nyers ösztönből, szükségletből teszünk (lásd Maslow-piramis), és van amit észszerűen teszünk, ilyenkor bizonyos szintig felül tudjuk írni a Maslow-piramist (pl ha KICSIT éhesek vagyunk, van 80 forintunk, vehetnénk két zsemlét, de inkább megvárjuk amíg még gyűlik 40 forint, hogy vehessünk egy túrórudit, de ha pl NAGYON éhesek vagyunk, akkor soha nem fogunk várni egy túrórudinyi összeg összegyűléséig), de azt sem tudjuk a végtelenségig.

A spiritualitás viszont manapság jóléti kitaláció, régen észszerű kényszer volt, amivel lehetett magyarázni a szar életűeknek, hogy miért szar az életük, és igazából hogyan kellene vezekelniük, hogy jó lehessen (persze dehogy lett jó, viszont ők elhitték és legalább nem lázadoztak).

Bobby Newmark 2018.06.28. 13:39:40

@Void Bunkoid: Kézügyesség ÉS agyi beszédközpont. Az sem elhanyagolható egyáltalán, hogy az életben megszerzett tapasztalatokat át tudjuk adni. Csimpánzoknál pl van egy csoport, amelyik képes magot törni három kővel, egy üllő, egy ék, és egy kalapács (hogy az ék miért olyan fontos, ne kérdezd, de elvileg ez az egyik legfejlettebb technika amit tudnak). Na, ezt a háromköves technikát általában 4 év gyakorlással-elleséssel tudják elsajátítani a fiatal egyedek. És nem azért mert hülyék, hanem mert nem tudják egymásnak kommunikálni a dolgot.

A másik tök jó példa, hogy miért létezik az összes ilyen fasz hiedelem, a babonás galambok példája. Volt egy kísérlet, ahol egy csapat galambnak szórtak teljesen véletlenszerűen kaját. Az egyes galambok idővel kialakítottak szokásokat, amik abból indultak ki, hogy éppen mit csinált az adott madár amikor a random kaja beesett. Volt, amelyik bámulta a sarkot, másik pörgött egyhelyben, stb. Nesze neked vallások, meg hiedelemrendszerek.

Void Bunkoid 2018.06.28. 13:56:01

@Bobby Newmark: oppá, igen, igazad van, elfelejtettem a beszédközpontot, de a kettő össze is függ. Ugyan sajnos nem tudjuk megfejteni az "állatok nyelvét", lehet, hogy ők is képesek komolyabb (meta)kommunikációra, ámbár limitált "kézügyességük" és technológiai fejlettségük nem is indokolja a bonyolultabb kommunikáció kialakulását. És ugye az utóbbihoz, és FŐLEG az utóbbihoz is sok-sok idő kellett (tekintve, hogy testfelépítésre a modern ember (Homo sapiens sapiens) - régészeti leletek alapján - már legalább 140-160 ezer éve változatlan, viszont valahogy bármilyen komolyabb civilizáció létrehozása egészen az utóbbi 5-6 ezer évig váratott magára. Egyszerűen kommunikációban utol kellett érnünk az ügyességünket :)

Bobby Newmark 2018.06.28. 13:58:44

@Void Bunkoid: Ja, egyébként a kézzel matatós elmélet nem tudom mennyire megalapozott. Mosómedvék is pont ezt csinálják, aztán mégsem különösen fejlettek. Persze valamivel talán intelligensebbek, mint a hasonló életmódú, nem matatós állatok, de azért nem tárgyhasználós szinten.

Viszont érdekesség a varjúfélék, amiknek egy csoportja meg képes magának eszközt gyártani (nádból, faüregből hernyó kipiszkálásra), meg képesek megtanulni a gépjármű-forgalommal diót törni. Mindezt egy hüvelykujjnyi aggyal...

Void Bunkoid 2018.06.28. 14:33:48

@Bobby Newmark: a varjak rejtély is, főleg a különösen intelligens dolmányosok, egy lakik is a közvetlen környezetemben, és igen sokszor leül az ablakkal szembeni kerítésre, félreérthetetlenül engem néz és lezavar egy szónoklatot, tíz perccel később leül kicsit közelebb és UGYANAZT előadja, utána egy darabig még néz félrebillentett fejjel, aztán lemondóan visszaszáll a háztetőre, ahol gondolom fészkel. Meg mernék rá esküdni, hogy valami (értelmeset) közölni akar velem, csak sajnos nem értek a nyelvén, aztán végül "á, ez is hülye, hogy nem tanul nyelveket" gondolattal feladja.

encir 2018.06.28. 15:25:59

@Void Bunkoid: mondd neki, hogy "Kjááá" vagy valami hasonlót, keresd ki a Salamon király gyűrűje c. Lorenz könyvből :)

Alick 2018.06.28. 16:56:30

@retkeslaci: Ezt a filmet mindenképpen érdemes megnézni a témában:

kumaremovie.com/

:)

Alick 2018.06.28. 17:07:12

@Void Bunkoid: ha a Maslow-piramis alapja stabilan megvan és az illető unja az alsó szintet bővíteni, akkor elmerül a kulturális-szociális igényekben, ha ezt is megunja bővíteni, akkor elkezdi felülvizsgálni a saját hiedelemrendszereit... vagy ha megoldhatatlan problémákba ütközik, elkezdi tágítani a vonatkoztatási rendszert. Ebből jön létre, amit spiritualitásnak neveznek... a vallás nem ugyanaz, az az egzisztenciális szorongások mentális biztosító társasága. :)

Alick 2018.06.28. 17:09:44

@Void Bunkoid: Pontosabban a vallás instant fogyasztható válaszokat ad a fogyasztóknak, a spiritualitás többnyire tudatmozgatást igényel.

Bobby Newmark 2018.06.28. 18:05:04

@Alick: Túl sokat nem, mert ha eleget mozgatod, akkor rájössz, hogy faszság az egész.

Alick 2018.06.28. 18:16:03

@Bobby Newmark: Jó esetben nem arról a csodavárásról van szó, hogy majd elviszik a rózsazsín ufók, hanem rájön hogy a seggfej főnöke is csak egy porbafingó majom és - főleg ha kiszúrja a gyenge pontját - nyugodtan vissza lehet nyomni a hülyeségeit. Ha ez kevés, akkor pedig nyitott szemmel jár a világban és talál majd magának egy normálisabb munkahelyet.

Alick 2018.06.28. 18:16:47

@Bobby Newmark: Kivéve persze, ha tényleg alattvalónak született. :)

Alick 2018.06.28. 18:21:00

@Bobby Newmark: És az már felér egy megvilágosodással, ha nem tévézik többet. :)
süti beállítások módosítása